ABDÜLHAMİD HAN II ÇEŞMESİ (H.1305- M.1887)

Beşiktaş’ta (Yıldız Caddesi) Barbaros Bulvarının alt başındaki Ertuğrul Camii ( Eski Şeyh Safir Tekkesi)in avlusunda bulunmaktadır Kurşunla kaplı çatısı ve dantelli saçaklarıyla zarif bir görünümü vardır. İnce birer kemer altındaki çeşmeleri ve kurnayı andıran tekneleri vardır;

Kitabesinin tamamı “ Mirat-ı İstanbul”un 315’inci sayfasında mevcuttur.Burada tarih kitabesi şöyle kaydedilmiştir:

“ Sultan Hamid itdi mâ-ı hayat icra”

Çeşme son zamanlarda Ertuğrul Camii ile birlikte tamir edilmiş, sarımsı bir renge boyanmıştır. Üzerinde hiçbir kitabe izi yoktur.