AYASOFYA ÜÇÜZ ÇEŞMESİ (H.1330- M.1911)

Soğukçeşme’den Sultanahmet’e çıkarken Alemdar Caddesi üzerinde (Yerebatan Sarnıcı karşısı park önü), Ayasofya’nın önünde müstakil bir adacığın köşesindeki bu çeşme, ortadaki büyük, iki yanındaki daha küçük, üç çeşmeden oluşan bir yapıdır.

Mimar Kemaleddin ve Vedad Beylerin ekolünün izlerini taşıdığı gibi ortadaki büyük çeşmenin kemeri üzerinde Mehmed V’in tuğrası bulunduğuna göre onun bir hayır eseri olarak kabul edilir.

Çeşme kesme mermerden, ayna taşları yekpare mermer olup az derin kemerlidir. Tekkeler kemerlerin altına rastlar. Başkalarında olduğu gibi dışarıya bir çıkıntı teşkil etmez.

Çeşmelerin kemerleri ve ayna taşları üzerinde Besmele ve çeşitli ayetler görülmektedir.

Suyu akmamaktadır.