HASAN PAŞA ( Kaptan Gazi) ÇEŞMESİ

Kasımpaşa’da Medrese sokağında bulunan bu çeşmenin yüzü mermerle kaplıdır. İki sütun arasına alınan ayna taşı düz ve sadedir. Teknesi yok olmuştur. Suyu akmamaktadır.

Ayna taşının üzerinde çeşmeyi bir boydan bir boya kesene iki oluklu korniş arasında beyzî bir madalyon içerisinde kitabesi görülmektedir. Bu kitabe şöyledir:

“ Sahib-ül hayrat”

Kapudan-ı derya Cezairli

Gazi Hasan Paşa” ( Tarih yoktur)

“ Ber mucib-i vakfiyye bu çeşmede saka çalışmayacakdır” şeklinde bir kitabe daha bulunduğu “ İstanbul Çeşmeleri”nde kaydedilmiş ise de görülememiştir.