KOCA YUSUF EFENDİ ÇEŞMESİ

Düğmeciler Mahallesinde, Zekçi Dede sokağı ile Kurukavak (Halit Paşa Caddesi No:1) caddesinin birleştiği yerde ve sokağın sol köşesindedir. Karşısında ve Ali Paşa Camii’nin yanında son zamanlarda yeniden yaptırılan ünlü bestekar Zekai Dede’nin evi vardır.

Büyük hazneli çeşme, klâsik Türk Çeşme Mimarisi üslubunda olup kesme taştan yapılmıştır. Kitabesi yoktur. Yapıldığı tarih belli değildir. Çatısı kesme taş ile kaplanmıştır.

Hâlit Tarık Bey, bu çeşmenin Koca Yusuf Vakfı’ndan olduğunu ve kendisinin Paşmakcı Çayırı Caddesi üzerindeki büyük çeşmenin de sahibi olduğunu söylüyor ve Koca Yusuf’un Eyüp Çeşmesi (Fatih Çeşmesi) yakınında medfun bulunduğunu ilave ediyor.