MUSTAFA PAŞA (Kara) ÇEŞMESİ (H.1088- M.1677)

Süleymaniye Kepenekçi Sabunhane sokak No:32 de Çeşmeli han önünde bulunan çeşme kesme taştan yapılmıştır. Teknesi parçalanmış musluğu koparılmıştır.

Kemerinin üzerindeki kitabe okunamamışsa da” İstanbul Çeşmeleri”ne göre tarih mısraı şöyledir:

“Şifa olsun gel âb iç çeşme-i musaffâdan”(1215)

Çeşme Kara Mustafa Paşa’nın kendi sarayının altında yaptırılmıştır. Bu zat kaptanı deryalık’ta ve Valilikte bulunmuştur. Ölüm tarihi 1671’dir.Gerek kitabedeki, gerekse “ İstanbul Çeşmeleri”’ndeki tarihlerin birbirinden farklı oluşu ve ölüm tarihinden çok sonraya rastlanası sebebi ile anlaşılamadı.