NURİ BEY ÇEŞMESİ (M.1932)

Beşiktaş’ta Şair Nahifi Sokağındaki (No:18 karşısı) bu çeşme mermer kaplıdır. Yuvarlak bir kemer içersindeki büyük ayna taşında küre ve güneş motifi bulunmakta ve çıkıntı teşkil eden bir mermer bloka takılan musluktan su akmaktadır. Tekne ve sedleri kabartma bitki motifleriyle süslüdür. İki yandan yükselen sütunların başlıkları üzerine oturtulmuş kitabede şu yazı okunmaktadır.

“ İşte insanlık için yardımın en tatlı yolu”

“ Bir teşebbüski hakikatle cömertlikle dolu”

“ Yine bir kevser akıttı bu güzel çeşme ile”

“ Susayan canlara can kattı Mühürdaroğlu”

Bu kitabenin üzerinden geçen kornişe beş çelenk konmuştur. Ortadakinin üzerinde “ Nuri Bey Çeşmesi 1932” yazılıdır.