ÜNİVERSİTE ÇEŞMESİ

Beyazıt’ta Üniversite bahçesinin Besim Ömer Paşa Caddesine (Esnaf Hastanesi karşısı) bakan yüzündeki bu çeşme değişik bir mimârîye sahiptir. Sağda ve solda yer alan yüksek ikişer mermer sütuna nazaran çeşmenin sathı içerlektir. Ortada büyük, iki yanında birer küçük çeşme, üçlü bir grup oluşturmaktadır. Orta çeşmenin düz ayna taşı üzerinde Lâle Devri çeşmelerinin çoğunda görülen yelpaze motifi yer almaktadır. Küçük çeşmeler birer mihrap biçimindedir. Bunlarla yüksek sütunlar arasında ayrıca birer niş vardır. İkili sütunların oymalı birer başlıkla şekillendirilmiştir. Tekneler doldurulmuştur. Su akmamaktadır. Kitabe yoktur.