UYELIK KITAP SIPARISI ILETISIM FORMU

SİTELERİMİZ

Kilonuza göre günlük su ihtiyacınızı hesaplayın.

İstanbul İçin Hava Durumu
İSTANBUL

Kaynak:
www.meteor.gov.tr

Ziyaretçi: 2197244

SİTE İÇİ ARAMA
Konularda
Makalelerde
Yayınlarda
Haberlerde

İSTANBUL BÖLGESİ 2010-2015 ARASI AYLIK YAĞIŞ GİDİŞLERİ(TRENDLERİ) BEKLENTİLERİ

Zekâi Şen
İTÜ öğretim üyesi ve Su Vakfı yönetim kurulu üyesi

SU VAKFI tarafından 2000-2099 yılları arası için aylık olarak hazırlanmış olan iklim değişikliği model sonuçlarından İstanbul bölgesinde ortaya çıkabilecek risk miktarları aşağıdaki dört şekilde görüldüğü üzere Florya, Göztepe, Kilyos ve Şile meteoroloji istasyonları için ortaya konulmuştur. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) için yapılan ve yaklaşık 3 yıl kadar süren projenin sonuçları burada, Türkiye’ye en yakın olan Almanya ve İngiltere gibi uluslararası araştırma merkezlerinden alınan 11 adet iklim değişikliği senaryolarından sadece 6 adedi kullanılıp, gerekli risk grafikleri hazırlanarak aşağıdaki şekiller ve risk tablosu ile bilimsel, nesnel ve uluslararasına açık (yapılan projenin raporu ayrıca İngilizce olarak da yazılmıştır) bir biçimde sunulmuştur. Aşağıdaki şekillerin her birinde 2000-2015 yılları arasında ortaya çıkması muhtemel olan risk eğrileri iklim değişikliği etkileri de göz önünde tutularak sunulmuştur.

Florya meteoroloji istasyonundaki eğrilerden, 2014 yılı, bu süre boyunca en sulak ve susuzluk açısından risk değerleri en düşük yıl olarak karşımıza çıkmaktadır. Buradan 2012 yılının oldukça kurak geçmesinin beklenebileceği de ortaya çıkmaktadır. Ancak 2013 ve 2014 yıllarındaki risk seviyelerinin 2012’ye göre daha iyi durumda olacağı da görülmektedir.

Avrupa yakasının Karadeniz kenarında bulunan Kilyos meteoroloji istasyonunda ise durum, şehir içinde kalmış olan ve daha güneyde kalan Florya meteoroloji istasyonuna göre daha iyidir ve yine 2013 yılından sonra meteorolojik kuraklığın etkisinin gittikçe azalacağı göze çarpmaktadır.

Asya tarafındaki Göztepe istasyonunda da benzer risk şekilleri gözlenmektedir. 2012 yılının en riskli, buna göre 2013’ün daha iyi durumda olduğu, 2014 ve 2015 yıllarında ise durumun daha da iyileşeceği model sonuçları olarak karşımıza çıkmaktadır. SU VAKFI tarafından daha önce yapılmış olan hesaplamalarda zaten 2016 ve 2017 yıllarında yine aşırı taşkınların beklendiği tahminleri yapılan modellerden elde edilmiştir.

Şile, İstanbul’un Asya yakasında Karadeniz sahilindeki bir meteoroloji istasyonu olarak, 2000-2015 yılları arasında yine 2013 yılından sonra meteorolojik kuraklığın azalacağını göstermektedir. Burada en düşük senaryo yağışlarının %50’lik bir risk ile 620 mm en iyi durumun da 2015 yılında 100 mm civarında olacağını görebiliriz.

Yukarıda ayrıntıları ile belirlenen yıllık esasta şekillerden elde edilen bilgilerden başka aşağıdaki çizelgede %50 (2-ay), %20 (5-ay), %10 (10-ay), %4 (25-ay) ve %2 (50-ay) olmak üzere 2000-2015 yılları arasında ortaya çıkabilecek yağış miktarları (mm) olarak verilmiştir.

Çizelge: 2000-2015 arası aylık risk seviyeleri

Yıllık toplam yağış miktarları (mm)

(2010)

408.8164

613.718

672.8137

İstanbul su kaynaklarının, akışlar da göz önünde tutularak havza esasında su yönetiminin yapılarak, ortaya çıkabilecek kuraklık etkilerinin en aza indirilmesi SU VAKFI tarafından tavsiye edilmektedir. Burada tekrar 2015 yılını takip eden iki-üç sene içinde ortaya çıkması muhtemel taşkınların da planlanması bir başka tavsiye olarak karşımıza çıkmaktadır.

Eklenme Tarihi
Kaynak
Kaynak Tarihi
Okunma
05.01.2012
SU VAKFI
05.01.2012
2424

SU VAKFI : Atatürk Bulvarı No: 34 / 16 Aksaray İstanbul Tel: 0212 522 35 70 Faks: 0212 522 36 90 Kroki için tıklayınız.
Web Master: Muhiddin YENİGÜN