Sağlıklı Bir Ses İçin de Su

Sağlıklı bir ses için vücudun ve ses tellerinin bol suya ihtiyacı var. Bu yüzden günde en az 8-10 bardak su içilmeli. Çünkü aşırı kuruluk ses tellerinde tahrişe ve şişmeye neden olur.

• Konuşma sırasında bir nefeste gerektiğinden fazla kelime söylemeye çalışılmamalı.
  • Konuşma sırasında cümleler bölünmemeli, önemli sözcüklerden önce duraklanmalı.
  • Yazılı metinlerde virgüllerde yeni bir nefes almaya özen gösterilmeli.
  • Sesi kalınlaştırarak otoriter bir hava vermek için alt perdeden konuşmak zararlıdır. Her insanın belli bir ses perde aralığı vardır. Eğitim almadan bu aralığın sınırları dışına çıkmak sesi olumsuz etkiler. Bu nedenle normalde kullanılan ses perde aralığının dışına çıkılmamalı ve ne kalın, ne de çok ince sesle konuşulmalı.
  • Sigara içilmemeli
  • Kafeinli ve asitli içeceklerden uzak durulmalı.
  • Hapşırma isteği engellenmemeli
  • Uzun süre fısıltıyla konuşulmamalı.