Suyunuza dikkat!

Her şeyin başı olarak düşündüğümüz sağlık ve insanın en çok ihtiyacı olan su...
Bu ikiliye özellikle yaz aylarında daha çok dikkat etmemiz gerektiğine dikkat çeken Sağlık Bakanlığı Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi 5. Dahiliye Şefi Prof. Dr. Ziya Mocan, su ile bulaşan hastalıklara karşı vatandaşları uyardı. Yaz aylarında açıkta kalan sularda mikro organizmaların üremesinin daha kolay olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ziya Mocan, meyve ve sebzelerden insanlara geçebilen mikrop ve bakterilere karşı tedbirin onları çok iyi yıkamaktan geçtiğini vurguladı.
Belirti vermezler
Su kaynağının, şebekelerin, muslukların ve su koyduğumuz kapların mikrop bulaşmasında etkili olduklarını anlatan Prof. Dr. Mocan, bulantı, kusma, ateş ve ishal şikayetlerinden herhangi birinin bağırsakla ilgili olabileceğini dile getirdi. Su ile insan vücuduna giren mikropların tifo, kolera, dizanteri, bağırsak parazitleri, çocuk felci ve bazı tip mantar hastalıklarına bile yol açabildiğini kaydeden Prof. Dr. Mocan, tifo, dizanteri ve koleranın aynı şikayetlerle seyrettiğini, doğru tanının kan ve dışkı tahlilleriyle uzman bir hekimce konulabileceğini açıkladı.
Ya kaşıntı varsa!
Bağırsak parazitlerinin bağırsağa yerleşerek kişinin kanını emmeye başladıklarını dile getiren Prof. Dr. Mocan, “Kısa sürede belirti vermezler. Halsizlik, karın ağrısı ve kansızlık oluştururlar. En önemli belirtisi, anal bölgede olan kaşıntıdır. Ayrıca yatarken ağızda salya akması ve soluk benizlilik bize parazitleri hatırlatır. Bunun yanı sıra bir kısım parazit ve özellikle şeritler, bağırsaktan dışarı çıkarak kişiyi rahatsız eder” diye konuştu.
Korunmak için
Su ile bulaşan parazit ve diğer mikroplardan korunmak için Prof. Dr. Mocan şu tavsiyelerde bulunuyor: “Kullanma suyu kadar içme sularını da açıkta bırakmayın. Depodan su kullanılıyorsa en az 6 ayda bir deponuzu temizletin. Herhangi bir şekilde kullandığınız suyun kaynağından emin değilseniz bir litre suya 2 damla çamaşır suyu damlatarak 20 dakika bekledikten sonra suyu kullanabilirsiniz. Suyun klorlanmasında kullanılan madde çamaşır suyunun bileşiminde kullanılanla aynı özelliklere sahip olduğundan mikroplar varsa ölecektir. Suyun içindeki ölü mikroplar insan organizmasına bir zarar vermez.”